Guvernul Germaniei a reiterat, luni, că Israelul trebuie să accepte soluția a două state pentru oprirea conflictului dintre Israel și palestinieni, subliniind că această perspectivă trebuie fixată clar de comunitatea internațională imediat după încheierea confruntărilor militare din Fâșia Gaza.
Germania menține cu fermitate poziția privind soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian, a declarat luni Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, citat de site-ul Tagesschau.de.
”Palestinienii și Israelul au dreptul de a stabili cum poate arăta o soluție de pace, indiferent cât de îndepărtată ar fi această perspectivă. În ultimele decenii nu s-a configurat o ideea mai bună decât soluția a două state”, a argumentat Steffen Hebestreit.
Oficialul german a admis că ar fi naiv de crezut că o astfel de soluție poate fi aplicată pe termen scurt.
”Dar perspectiva soluției a două state trebuie să existe imediat după ce se încheie actualul conflict din Fâșia Gaza, indiferent cât de greu ar fi de imaginat acest lucru în acest moment”, a insistat Steffen Hebestreit.
Germania a condamnat vehement atacurile armate comise pe 7 octombrie de militanți ai grupurilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic pe teritoriul Israelului. Guvernul de la Berlin a reafirmat angajamentele pentru securitatea Israelului, dar a cerut armatei israeliene să atace proporționat în Fâșia Gaza și a cerut acțiuni pentru evitarea escaladării conflictului.
Uniunea Europeană a semnalat constant că susține soluția coexistenței a două state pentru oprirea conflictului israelo-palestinian. Ideea este susținută și de Administrația SUA. ”Cea mai bună modalitate, poate singura, este cea a coexistenței a două state pentru două popoare. Acesta este singurul mod de a garanta pacea durabilă pentru un stat Israel evreiesc și democratic”, a declarat vineri, la Tel Aviv, secretarul de Stat american, Antony Blinken.
Procesul de pace israelo-palestinian este în impas de peste zece ani. Israelul revendică zone vaste din Cisiordania, are colonii pe acest teritoriu și deține controlul asupra Ierusalimului de Est. Autoritatea Palestiniană vrea să creeze un stat palestinian în Cisiordania și în Fâșia Gaza, având capitala în Ierusalimul de Est. Israelul a transmis ferm că nu va accepta divizarea orașului Ierusalim, pe care îl consideră capitala sa.
Foto: Profimedia
Citește și:
Administrația SUA semnalează că susține soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian